виникнення зимових видів спорту для інвалідів

виникнення зимових видів спорту для інвалідів

Латинське значення префіксу para (приєднаний) підкреслює те, що паралімпіади - всесвітні ігри спортсменів - інвалідів - проводяться услід за великими олімпійськими перегонами.

їх відкривають і завершують такі ж променисті церемонії, настільки ж яскраво запалюється спортивний вогонь, котрий осяює надією і вірою прагнення перемог мужніх спортсменів - паралімпійців. Ціль сток - мандевильських ігор, - писав гутман, - об єднати паралізованих чоловіків і жінок із усіх частин світу в міжнародному параолімпійському русі, і нехай спорт вдихне надію, підбадьорює тисячі паралізованих. Позитивним фактором, що спрощує організацію змагань, є використання спортсменами міжнародної дактилологічної системи, що дозволяє їм без перекладачів вільно спілкуватися один з одним. У центрі реабілітації хворих зі спинномозковими травмами в сток - мандевилі була розроблена спортивна програма як обов язкова частина комплексного лікування. її творець, професор людвіг гутман, згодом став директором сток - мандевильского центру і президентом британської міжнародної організації лікування інвалідів з ушкодженнями опорно - рухового апарату.

ігри стали щорічним міжнародним спортивним святом, і, починаючи з 1952 р спортсмени - інваліди з нідерландів, фрн, швеції, норвегії регулярно приймали в них участь. Відсутність необхідного керуючого органу, який би координував і визначав напрямки розвитку змагань інвалідів, привело до створення міжнародної сток - мандевильської федерації, що установила тісні взаємини з міжнародним олімпійським комітетом (мок). “спешиал олімпікс” - громадська організація, у якій відсутні гонорари і не продаються квитки на змагання, а її фінансування здійснюється за рахунок добровільних внесків і пожертвувань. У змаганнях виявляються лише індивідуальні можливості спортсменів, регламентуються тільки особисті досягнення, а медалі окремих країн не підраховуються. Змагання з програми рухової активності проводяться на всіх рівнях, зокрема спеціальні олімпійські ігри для дітей і дорослих, страждаючих розумовою відсталістю (олігофренів). На змаганнях уперше використовувалася параолімпійська атрибутика (прапор, гімні символ), а після їхнього закінчення багато спортсменів - інвалідів японії були працевлаштовані. Під час параолімпійських ігор у хайдельберзі реалізована різнобічна культурна програма, наприклад, знайшла практичне застосування ідея “наметове пиво” для всіх учасників, а установлений великий курінь у реабілітаційному центрі став місцем вечірніх розваг. На параолімпійських іграх у торонто вперше здійснена телетрансляція змагань спортсменів - інвалідів більш ніж для 600 - тисячної аудиторії кожної області онтаріо. По кількості медалей у неофіційному загальнокомандному заліку спортсмени сша з великим відривом від інших країн завоювали перше загальнокомандне місце.

У підсумку команда сша завоювала 276 медалей, посіла в неофіційному загальнокомандному заліку перше місце, а спортсмени великобританії з 240 медалями - друге місце.

Перше місце в неофіційному загальнокомандному заліку зайняла команда сша (268 медалей), друге - німеччина (189 медалей), третє - великобританія (179 медалей). Брали участь 3843 спортсмена з 127 країн, 2000 офіційних осіб, 1300 представників масової інформації, 1000 технічних працівників, 2500 гостей з міжнародного і національного комітетів і 10 тис. Спортсмени норвегії повторили успіх попередніх ігор і в неофіційному заліку зайняли перше загальнокомандне місце (18 золотих медалей), друге завоювала німеччина (14 золотих медалей), третє - сша (13 золотих медалей). Діалог про створення справді універсального центру, який відповідатиме українським та світовим будівельним стандартам, сприяв обміну професійними знаннями проектантів та архітекторів і досвідом та потребами візочників, які є першими випробовувачами і споживачами послуг, що їх надаватиме центр у близькому майбутньому.

У баченні валерія сушкевича, президента нксіу, народного депутата україни, центр буде оазою, де будь - яка людина, незалежно від її вади, почуватиметься затишно і комфортно. Центр у жодному випадку не має бути зоною ізоляції, а місцем, де всі матимуть рівні умови та можливості, де не буде перешкод для інтеграції неповносправних у суспільство. Валерій сушкевич розповів про мету створення центру, концепцію надання ним послуг, специфіку благоустрою для пересування по території центру людей з особливими потребами.

Перший успіх відбувся для спортсменів - інвалідів вже з незалежної україни, які ще поки що були в складі об єднаної збірної снд, з гучного виступу спортсменів з сидячого волейболу, причому українець петро остринський за підсумками змагань увійшов до символічної збірної світу з сидячого волейболу.

У 2001 році міжнародний олімпійський комітет прийняв історично важливе рішення про перейменування всесвітніх ігор глухих у дефлімпійські ігри (олімпійські ігри глухих). Viii паралімпійські ігри - 2002 у солт - лейк - сіті (сша) продовжили прогресуючі зимові традиції україни, і національна паралімпійська збірна виборола 12 медалей – 6 срібних та 6 бронзових. Яскравим та хвилюючим був командний виступ нашої команди у естафетах серед жінок та чоловіків – дві командні почесні бронзові нагороди нашої національної збірної у цьому виді змагань за своєю цінністю можна прирівняти до медалей найвищого ґатунку.

Яскравим підтвердженням цього стало рішення оргкомітету паралімпійських ігор - 2006 про визнання української паралімпійки олени юрковської, у доробку якої – чотири золота, срібло, бронза, – найкращою спортсменкою іх паралімпіади з врученням їй спеціальної золотої медалі. Українська держава, президент україни відзначили олену юрковську особливою почесною нагородою – їй присвоєно звання героя україни з врученням ордена держави.

За підсумком ігор національна паралімпійська збірна команда україни стала другою за загальною кількістю медалей та четвертою – за кількістю золотих нагород. Як складеться доля усіх дебютантів поки що важко передбачити, зараз можна і варто відмітити виступи таких спортсменів як радь тарас, казік олександр, суярко дмитро, романюк сергій та конашук богдана. У команді – 11 спортсменів з ураженнями опорно - рухового апарату та 9 – з ураженнями зору; а також серед спортсменів - паралімпійців – 6 жінок та 14 чоловіків. Середній вік команди – 29 років; найдосвідченішому спортсмену – лук яненко віталію – одразу після паралімпіади - 2018 виповниться 40 років; наймолодшому спортсмену радю тарасу – 18 років. Києва, вінницької обл волинської обл дніпропетровської обл закарпатської обл миколаївської обл чернігівської обл тернопільської обл харківської обл сумської обл. – 4 спортсмени, по 2 спортсмени – волинський та харківський регіон, по 1 спортсмену – з дніпропетровської, закарпатської, миколаївської, сумської та тернопільської областей.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

таксономія блума на уроках української мови